Ons onderwijs

Daltonschool De Meer is een openbare basisschool voor daltononderwijs. De school heeft een openbaar karakter; iedereen is welkom. De school valt onder de Stichting STAIJ (Samen Tussen Amstel en IJ). Onze stichting is een stichting voor openbaar onderwijs, er vallen 20 scholen in de regio Amsterdam Oost onder ons bestuur.

Wij bieden binnen een gestructureerde omgeving kwalitatief goed onderwijs aan onze leerlingen.

Voor meer informatie over de resultaten van onze school verwijzen wij u naar scholenopdekaart.nl

Wilt u aanwezig zijn tijdens één van onze informatieochtenden voor nieuwe ouders, kijk dan bij Praktisch voor de data.

Daltononderwijs

Op daltonschool De Meer wordt onderwijs gegegeven volgens de daltonkernwaarden.

Vrijheid en verantwoordelijkheid

‘Freedom and responsibility together perform the miracle’

Vrijheid is noodzakelijk om eigen keuzes te kunnen maken en eigen wegen te vinden. Vrijheid in het daltononderwijs betekent de gelegenheid krijgen om taakwerk zelf te organiseren. De opgegeven leerstof en de eisen die daaraan worden gesteld, de tijdslimiet, de werkafspraken en de schoolafspraken vormen de grenzen waarbinnen de leerlingen hun vrijheid leren te gebruiken. Een leerling leert verantwoordelijkheid voor zichzelf en zijn omgeving te dragen, als zijn omgeving hem daarvoor de ruimte en mogelijkheden biedt. Door leerlingen meer vrijheid te bieden, kunnen zij eigen keuzes maken en een actieve leerhouding ontwikkelen. Het is de taak van de leerkracht om iedere leerling een structuur te bieden om vrijheid binnen grenzen te leren hanteren. Leerlingen krijgen de ruimte om te ontdekken en experimenteren, maar worden ook tegelijkertijd geconfronteerd met de relatie tussen wat zij doen en wat dat oplevert. Dat is voor leerlingen een geleidelijk leerproces, waarin zelfkennis en zelfinschatting een grote rol spelen.


Zelfstandigheid

‘Experience is the best and indeed the only real teacher’

Zelfstandig leren en werken op een daltonschool is actief leren en werken. Zelfstandigheid kan alleen groeien als voldoende vrijheid en verantwoordelijkheid wordt geboden. Een leerling die doelgericht wil werken aan een taak of opdracht is in staat om indien nodig tijdens dit leerproces hulp te zoeken. Deze manier van werken stimuleert het probleemoplossend denken van de leerlingen. Om later als volwassene goed te kunnen functioneren moet een leerling leren beoordelen welke beslissingen hij/zij moet nemen en wat de gevolgen daarvan zijn. De keuzevrijheid dwingt leerlingen tot het nemen van zelfstandige beslissingen die voor hem effectief en verantwoord zijn.

Samenwerking

‘The school functions as a social community’

Een daltonschool is een leefgemeenschap waarin leerlingen, ouders, personeel op een natuurlijke en gestructureerde wijze samen leven en werken. Een daltonschool is ook een leeromgeving waar leerlingen en leerkrachten iets van en met elkaar leren. Doordat leerlingen samen met leerkrachten en andere leerlingen aan hun leertaken werken, leren zij met elkaar om te gaan en leren zij dat zij elkaar kunnen helpen. Het verwerven van kennis en vaardigheden in samenwerking met anderen verdiept het leren. Samenwerken is iets dat net als alle andere vaardigheden geleerd en geoefend moet worden.

Reflectie

‘I would be the first to hear welcome criticism’

Reflectie en evaluatie, nadenken over je eigen gedrag en je eigen werk, is op een daltonschool belangrijk. Eigenaarschap en verantwoordelijkheid worden bereikt door vooruit en terug te kijken. Het 'leren leren' van de leerling wordt gestimuleerd. Leren wordt uitdagender wanneer de leerling inzicht krijgt in het niveau van bekwaamheid. Reflectie vergroot de zelfstandigheid van de leerling. We kijken regelmatig met de leerlingen terug naar de processen en de producten. Daarbij is het noodzakelijk dat doelen duidelijk zijn voor de leerling. Wij leren de leerlingen te reflecteren op het eigen handelen. Hiertoe stellen leerlingen zich de volgende vragen;

Hoe is het werk gegaan?
Snap ik het?
Hoe leer ik het best?
Waar ben ik trots op?
Wat vind ik nog lastig?

    Het reflecteren vindt plaats in gesprekjes met de leerkrachten en klasgenoten, aan de hand van het werk op de weektaak. Ook de leerkrachten reflecteren stelselmatig op hun eigen handelen/ eigen onderwijspraktijk.


    Effectiviteit en doelmatigheid

    ‘Dalton is een efficiency measure’

    Het daltononderwijs is gericht op een effectieve inzet van tijd, menskracht en middelen. Wij streven ernaar te differentiëren, zodat alle leerlingen zoveel mogelijk datgene wat zij moeten leren, krijgen op de manier die het beste bij hen past. Als leerlingen een taak krijgen, waar zij verantwoordelijkheid voor dragen en die zij in vrijheid zelf plannen en uitvoeren, het onderwijs dan veel effectiever is dan het stilzit- en luisteronderwijs. Wij richten de leertijd zo efficiënt mogelijk in, met als doel te zorgen dat de leerlingen aan het werk zijn en geholpen/begeleid kunnen worden door elkaar en/of door de leerkracht. Parkhurst maakt in haar Dalton Plan van leerlingen als het ware kleine ondernemers, die verantwoordelijkheid leren dragen voor het schoolwerk, hun eigen werk, dat ze in vrijheid uitvoeren.